Covidplan Zomersessies XL

De Dranouter Zomersessies XL zijn veilig en plezant. De hele festivalsite wordt coronaproof ingericht. De organisatie zorgt voor voldoende ruimte en afstand. Dranoeter vzw en haar vele medewerkers voorzien alle locaties van alle nodige veiligheidsvoorzieningen. We volgen de adviezen van de overheid nauwgezet op en sturen bij indien nodig. Om samen het coronavirus klein te krijgen, zijn er tijdens de Dranouter Zomersessies XL enkele afspraken om op te volgen. Alvast bedankt om deze na te leven!

Algemene regels

 • Hoe vroeger we gevaccineerd zijn, hoe sneller we ons normale leven terug kunnen oppikken. Laat je dus vaccineren, zo genieten we van een gewoon Festival Dranouter in 2022. Kom alvast genieten van de veilige Dranouter Zomersessies XL met je bubbel. De overheid besliste om events buiten vanaf 13 augustus het Covid Safe Ticket te laten gebruiken, waardoor dat niet van tel is op de Dranouter Zomersessies XL.  
 • Hou steeds voldoende afstand.
 • Was regelmatig je handen.
 • Een mondmasker is verplicht te dragen bij alle verplaatsingen over het terrein.
 • De site wordt dagelijks volledig ontsmet voor aanvang. Toiletten en gladde oppervlaktes worden meermaals per dag gereinigd.
 • Ben je ziek, vertoon je symptomen of ben je een hoog-risicocontact? Draag zorg voor de andere festivalgangers door thuis te blijven.
 • Onze coronastewards staan paraat om de Dranouter Zomersessies XL veilig en ontspannen te laten verlopen 

Download hier het verkeersplan. Download hier binnenkort het grondplan.

Verkeer & locatie

 • De festivalingang bevindt zich op het grote festivalterrein aan de Dikkebusstraat (recht tegenover Eetcafé 't Folk). 
 • Het openbaar domein rond de eventlocatie is tijdens het evenement volledig verkeersvrij. Zo ontstaat er geen bijkomende drukte. Via de verkeersvrije wegen wandel je van de gratis (auto/fiets)parking naar de ingang van het festivalterrein.
 • Dit jaar is er een extra wijde ingang met maar liefst 10 toegangspoorten. Zo vermijden we lange wachtrijen.
 • Het festivalterrein is uitgerust met alle faciliteiten. Gelieve tijdens jouw bezoek aan de Dranouter Zomersessies XL op het festivalterrein te blijven, zodat het dorp Dranouter vrij blijft van samenscholingen of druktelast.

Ruim festivalterrein met geventileerde Kayam

 • Goed nieuws voor rasechte Dranouter-fans: na 10 jaar keert de Kayam-tent terug naar Dranouter in haar iconische V-vorm. Het podium bevindt zich in de top van de V-vorm. Zo heeft iedereen goed zicht op het podium.
 • In de concerttent Kayam zijn er geen aparte ticketzones/prijstypes meer. De geventileerde Kayam-tent is één grote, ruime zone, met voldoende plaats om afstand te bewaren tussen alle bubbels.
  Voor tickethouders van Zone 2 verandert er niets, tickethouders van Zone 1 kregen een aparte e-mail met alle info. Check zeker je spammapje. Waarom de organisatie afstapt van twee ticketzones/prijstypes, dat kan je verder op deze pagina nalezen.
 • Wel zijn de zijkanten van de tent maximaal geopend. Zo ontstaat er een natuurlijke ventilatie.
 • Om iedereen een plek te bieden en het echte festivalgevoel aan te houden zijn de concertbubbels niet zittend, maar is er voor elke bubbel een statafel voorzien. Bij aankomst in de concerttent kiezen jij en je bubbel jullie plekje met statafel. Die plek vormt de locatie voor jou en je bubbel tijdens de concerten van die dag. Tussendoor ben je vrij om het festivalterrein te verkennen :-)
 • Op de Dranouter Zomersessies XL van donderdag 5/08, vrijdag 6/08 en zondag 8/08 is het mogelijk om bubbels van 1 tot maximaal 8 personen te vormen.
  Wie alleen komt, die kiest één statafel uit voor zichzelf. Wie met twee, drie of vier personen afzakt naar de Zomersessies XL, die kiest één statafel.
  Bubbels vanaf 5 tot en met 8 personen nemen 2 statafels in dicht bij elkaar. Heb je vrienden die al tickets hadden, dan kan jij bij hen aansluiten (tot een bubbel van max. 8 personen). Je hoeft de organisatie niet te verwittigen bij uitbreiding van jullie bubbel (tot maximaal 8 personen).
 • Het is niet mogelijk om op voorhand een plaatsje te reserveren in de concerttent. TIP: Kom samen aan op het festivalterrein, zodat jullie plaatsjes kunnen uitkiezen in elkaars buurt.
 • Op de Dranouter Zomersessie XL van zaterdag 7 augustus houden we het op bubbels van max. 4 personen.
 • In je bubbel mag je dansen en feesten. De bubbels mogen onderling nog niet vermengd worden. De afstandsregels tussen de bubbels blijven gelden.

Openlucht terrassen, foodstands, Palace en sanitair

 • Rondom de concerttent komt een ruim, centraal festivalterrein met 4 themabars. Elke bar is voorzien van een groot openlucht terras met tafels en stoelen. De bars volgen de regels van het horecaprotocol.
 • De Palace is de uitvalsbasis voor straattheater. De stoelen en tafels worden regelmatig ontsmet.
 • We voorzien voldoende toiletten die regelmatig gereinigd worden. De medewerkers reinigen regelmatig alle oppervlaktes en klinken. We vragen de gebruikers om voor en na het gebruik van sanitair de handen te wassen of te ontsmetten. Alle faciliteiten hiervoor zijn aanwezig. Ook bij het sanitair geldt social distance. Respecteer dus de wachtrij en hou steeds voldoende meter afstand. 

Betaal zo veel mogelijk cashless

De Dranouter Zomersessies XL is een cashless evenement. Betaal bij voorkeur met de Payconiq by Bancontact-app
TIP: Download de Payconiq by Bancontact-app voor je bezoek aan de Dranouter Zomersessies XL. De app is te vinden in de Google Play Store en de Apple App Store. Voltooi de volledige installatie van de app; je hebt er immers een kaartlezer voor nodig.

Aantal bezoekers op de site

Momenteel is er een maximum van 5.000 festivalgangers per festivaldag, zoals beslist door de veiligheidsraad. De Kayam is uitgetekend in bubbels, verdeeld op veilige afstand van elkaar. 

Circulatie en richtlijnen

Er zijn gescheiden in- en uitgang en er worden bepaalde looplijnen gecreëerd. Op die manier vermijden we overbodige contactmomenten en maken we het voor iedereen makkelijker om voldoende afstand te bewaren. Onze stewards helpen je graag op weg, begeleiden je op het terrein en helpen jou om de richtlijnen duidelijk maken. 

Wat bij ziekte

Mensen die positief getest zijn mogen niet deelnemen aan evenementen. Ook mensen die voor het evenement coronasymptomen vertonen blijven beter thuis. 

Waarom zijn er geen combi- of weekendtickets beschikbaar?

Experts raden aan om per week niet te veel verschillende activiteiten te plannen, om zo het aantal persoonlijke contacten te limiteren. Daarom worden er elke festivaldag een beperkt aantal tickets aangeboden voor een wisselend publiek.

Geen verschillende ticketzones/prijstypes in de Kayam

Dranoeter vzw was een van de eerste organisaties die haar zomerplannen aankondigde. Sindsdien wacht de organisatie vol ongeduld op de exacte randvoorwaarden, zodat de organisatie alle maatregelen correct kan uitvoeren. Helaas wisselen die voorwaarden regelmatig.

In april deed het gerucht de ronde dat we tot 2.500 mensen samen zouden mogen brengen met social distance. Op 11 mei kondigde de federale regering dan het zomerplan aan. De regering besliste dat vanaf 30 juli tot 5.000 personen samen mogen komen zonder verdere beperkingen. Vanaf 13 augustus mogen zelfs 65.000 samenkomen. Ondertussen blijkt dat de regering terugkomt op haar beloftes en legt men de evenementen begin augustus weer extra beperkingen op. Niet evident om in zo’n omstandigheden de logistieke operatie van de Dranouter Zomersessies XL op punt te krijgen. Maar één ding staat vast: de Dranouter Zomersessies XL komen er. Volledig conform de verwachtingen, zowel qua sfeer, muziek en veiligheid.

Evenementen vanaf 30 juli mogen tot 5.000 bezoekers ontvangen, mits voldaan wordt aan alle veiligheidsregel. Bezoekers moeten een mondmasker dragen bij verplaatsingen op het terrein en social distance moet gehanteerd worden. Daarnaast zijn er nog aandachtspunten rond communicatie, druktebeheer, looplijnen... De organisatie van de Dranouter Zomersessies XL zorgt ervoor dat al deze maatregelen gehanteerd zullen worden.

Initieel bracht de organisatie voor de Dranouter Zomersessies XL 2.500 tickets in omloop per festivaldag, onderverdeeld in twee ticketzones/prijstypes. Dit in de veronderstelling dat er social distance nodig zou zijn. Vandaar het plan om de verschillende bubbels te spreiden over één lange concerttent met twee ticketzones/prijstypes, zodat festivalgangers vooraf weten of ze in de voorste of de achterste helft van de tent zouden moeten plaatsnemen.

Op het overlegcomité van 11 mei gaf de overheid aan dat festivals geen social distance meer moesten hanteren. Hierna paste de organisatie van de Dranouter Zomersessies XL haar werkwijze aan. De organisatie stelde 2.500 extra tickets beschikbaar per festivaldag. Alle faciliteiten om in bubbels te werken werden geschrapt. De lange concerttent bleef behouden en was ruim genoeg. De organisatie voegde extra beleving toe met de Palace-tent. Vanaf dat moment verkochten we geen tickets meer in twee ticketzones/prijstypes. Initieel werden de tickets verkocht per 4. Die werkwijze hield de organisatie lange tijd aan uit voorzorg. Stel dat de regering haar regels weer zou aanpassen…

Gelukkig waren we voorzichtig, zo blijkt. Intussen blijkt dat de verplichting om social distance te hanteren er toch weer is. De organisatie wil er alles aan doen om haar 5.000 bezoekers per festivaldag een veilige en comfortabele concertbeleving te geven. Om iedereen dichtbij het podium te kunnen plaatsen, bleek één lange concerttent niet optimaal. Dus keert de Kayam-tent terug in haar iconische V-vorm. Twee tenten van maar liefst 75 meter lang worden in een V-vorm opgesteld, gekoppeld aan één centraal punt waarin het podium komt te staan. Op deze manier is er ruim plaats voor alle bubbels. Om iedereen een plek te bieden en het echte festivalgevoel aan te houden zijn de concertbubbels niet zittend, maar is er voor elke bubbel een statafel voorzien.

Rondom de concerttent komt een ruim, centraal festivalterrein met 4 themabars. Elke bar is voorzien van een groot openlucht terras met tafels en stoelen. De bars volgen de regels van het horecaprotocol. In de Palacetent, de uitvalsbasis voor straatanimatie & extra festivalsfeer, komen ook tafels en stoelen. Op het festivalterrein komen diverse foodstands. Voor elk wat wils.  In een notendop: op de Dranouter Zomersessies XL  kan je met je bubbel, steeds met voldoende afstand, verspreid over een ruim terrein genieten van een heerlijke festivaldag!

Liefst hadden we jou onmiddellijk alle condities en veiligheidsmaatregelen bekend gemaakt. Helaas is 2021 opnieuw een uitzonderlijk jaar. De organisatie past zich permanent aan de veranderende omstandigheden aan. We doen er alles aan om om in Dranouter een muzikaal hoogtepunt op te bouwen. Laat ons allemaal hopen dat dit de laatste keer is dat we op zo’n manier aan de slag moeten. Wij kijken samen uit naar de zomer van 2022, om in alle vrijheid een écht festival te beleven. Intussen doen we er alles aan om jou - samen met onze gemotiveerde vrijwilligers en artiesten - een topevenement aan te bieden op de Dranouter Zomersessies XL.

Heb je tijdens het festival een vraag? Spreek gerust onze vrijwilligers aan.

Voor de rest… Veel plezier op de Dranouter Zomersessies XL! #dranouterzomersessie