Duurzaam

Festival Dranouter, met de D van duurzaamheid! Hieronder vind je meer info over de duurzame initiatieven van Festival Dranouter 2019.

Onze jarenlange inspanningen om de ecologische voetafdruk van ons festival zo beperkt mogelijk te houden, werd in 2014 al bekroond met ‘De Groene Vent Award’ van OVAM. Ook in 2017 mocht Festival Dranouter deze award ontvangen. Werken aan en denken over duurzaamheid is een langetermijnvisie, dus gaan we ook dit jaar opnieuw op zoek naar nieuwe, alternatieve en efficiëntere technologieën om onze voetafdruk zo beperkt mogelijk te houden. 

Festival Dranouter kijkt verder vooruit. De organisatie scherpt de komende jaren z’n klimaatambities verder aan en wil een 100% klimaatneutraal festival op poten zetten tegen 2024.

Om tegen de 50ste verjaardag van Festival Dranouter in 2024 een volledig klimaatneutraal evenement te organiseren, zijn er twee grote luiken uitgetekend. In de eerste plaats streeft de organisatie ernaar om de CO2-uitstoot van het festival met de helft verminderen. De rest van de CO2-uitstoot compenseert de organisatie met het aanplanten van bossen. Dit doel realiseert Festival Dranouter samen met kennispartners EVA vzw en BOS+. Klik hier voor de volledige uitleg over Festival Dranouter, 100% CO2-neutraal.

Gedurende het festivalseizoen worden er elk weekend meerdere festivals en evenementen georganiseerd. Op deze festivals en evenementen zorgen duizenden festivalgangers en personeel voor heel wat verbruik van drinkwater via PET-flessen en productie van afvalwater door bijvoorbeeld toiletvoorzieningen, eettentjes, douche-faciliteiten, etc.  Door het project WAVE in te zetten willen wij duurzamer omgaan met drink– en afvalwater, materialen en energie. Dit door verschillende acties in te zetten. Klik hier voor de volledige uitleg over WAVE!

De groene aggregaat levert ons 24u op 24u stroom op een efficiënte manier, wat kan leiden tot maar liefst 95% besparing. Deze geluidsarme, mobiele all-in container werkt volledig automatisch waardoor het maximale rendement wordt behaald. Zo wordt minder brandstof verbruikt en wordt de CO2-uitstoot gereduceerd! Batterij van je smartphone leeg? Dan kan je terecht bij onze oplaadpunten op zonne-energie. Ook lockers worden op die manier voorzien van energie.

Met 100 verschillende gerechten op het menu vinden ook de veggie’s en vegans hun gading op het festival. Een cateraar als Greenway heeft zelfs een volledig veggie aanbod! Ben je allergisch voor bepaalde voedingsstoffen, ben je bijvoorbeeld lactose intolerant of moet je glutenvrij eten? Ook dat is geen probleem!

We voorzien de backstage van warm water door middel van de superzuinige mobiele pelletkachels van BlueBurn. Om de artiesten nog wat extra in de watten te leggen, krijgen ze backstage de gelegenheid om gekoeld kraantjeswater te drinken. Voor de artiestencatering wordt ook gewerkt met lokale en seizoensgebonden producten.

We blijven doorgaan met het inzamelen en sorteren van bekers en het gebruik van biologisch composteerbare bekers en bordjes. De PET-bekers zijn hier een voorbeeld van. Zowel op de campings als op de festivalweide staan tijdens het volledige weekend meer dan 100 vrijwilligers van het milieuteam paraat om de tien afvalstromen in goede banen te leiden. We proberen ook te sensibiliseren, denk maar aan Sort Mania van Fost Plus die kinderen helpt sorteren op een ludieke manier.

Plastiek Boetiek is een mobiele plasticfabriek die langskomt op festivals. De medewerkers van Plastiek Boetiek struimen evenementen af om zo de ecologische voetafdruk mee te beperken. Hoe? Ze bouw(d)en verschillende machines die plastic verwerken ter plaatse om er nadien een nuttig voorwerp mee te maken.

Lever je leeg drankbekertje in bij Plastiek Boetiek op het festivalterrein (bij de Palace). De medewerkers van Plastic Boetiek maken er onder andere toffe bloempotjes van! Zo kunnen we het festivalterrein van Festival Dranouter volgend jaar nog groener aankleden :-)  

 

We kiezen bewust voor FSC papier, m.a.w. papier van duurzaam beheerde bossen voor ons drukwerk. 

Een duurzaam festival, dat betekent dat wanneer je met de fiets komt, je helemaal tot bij het festivalterrein kunt parkeren. En dat helemaal gratis nog wél! Op de gratis fietsenstalling (i.s.m. De Fietsersbond) laat je je fiets
achter, dicht bij het festivalterrein. De Fietsersbond neemt leuke foto’s, verwelkomt je met een cadeautje (dankzij Provincie West-Vlaanderen) en lapt je fiets op indien nodig.

Kom je met het openbaar vervoer? Bekijk dan zeker eens de dienstregeling van De Lijn vanuit het Ieperse station. Kom je met de wagen? Probeer dan te carpoolen! 

Verder blijven we inzetten op groen kamperen met gratis ontbijt voor zij die hun plekje netjes achterlaten. We doen er een selectieve inzameling van PMD en restafval. Breng gerust je eigen ontbijt mee, maar weet dat ontbijt op maandagochtend gratis wordt aangeboden aan iedereen die een volle vuilniszak inlevert aan de ontbijttent (aan de ingang van de Camping Zone). Het onbijt wordt vriendelijk aangeboden door onze partners Vanheede, AD Delhaize Poperinge en Poppies!  Afvalzakken krijg je trouwens gratis van de campingstewards als je aankomt op de camping.

Mochten er toch tenten achterblijven, dan gaat ons upcycle-team er creatief mee aan de slag. Na Festival Dranouter 2018 ging ons upcycle team al aan de slag met achtergebleven plastiek. Daarvan maakten ze pennenzaken, rugzakjes, poncho's... Die gadgets kan je dit jaar kopen in de Dranouter Shop. De opbrengst gaat integraal naar het nieuwe bosfonds, een interne rekening waarop de organisatie een deel van de omzet stort. Dat budget wordt de komende jaren ingezet om compensatieprojecten te steunen die bossen aanplanten.

Voor de decoratie en productie van zitelementen proberen we zo veel mogelijk gebruik te maken van recuperatiematerialen, zoals bijvoorbeeld boomstammen die kunnen dienen als stoel, dranktonnen als bartafels, enz. Op die manier proberen we zoveel mogelijk gebruik te maken van bestaande infrastructuur. 

Ons festival is niet blind voor wat er in onze wereld gebeurt. Daarom schakelen we dit jaar een ploeg vluchtelingen in via Réfu-Interim om ook hen een kans te geven werkervaring op te doen. We werken ook al vele jaren samen met Natuurpunt ter bescherming van de geelgors en zijn leefgebied in Heuvelland.

Net als Natuurpunt is Oxfam jarenlange partner en huisleverancier van een heerlijk assortiment eerlijke wijnen, koffie's en cocktails (mojito, solidaridad, cuba libre, alcoholvrij, enz). Oxfam wijnen en koffie's zijn verkrijgbaar op alle barpunten maar mocht je een ruimer assortiment of een specialleke (bv. Latte Machiatto, cappuccino, enz) wensen, dan ben je bij Place De L'Apero aan het juiste adres! Je vindt er ook lekkere bio tuinsappen. 

 

Samen werken aan Low Impact

Het pakket maatregelen dat we op poten zetten is niet gering, maar is tegelijkertijd evident. Het maakt al jaren deel uit van de festivalwerking en het is intussen iedereen wel duidelijk geworden dat het essentieel is om duurzaam te werken, dus rekenen we er op dat jij als festivalbezoeker je verantwoordelijkheid mee opneemt!