WAVE op #dranouterfest18

Dit jaar presenteren we het gloednieuwe, duurzame project WAVE! Festival Dranouter spant zich al jarenlang in om de ecologische voetafdruk van het festival zo beperkt mogelijk te houden.  In 2014 en 2017 won Festival Dranouter dan ook de GroeneVent Award van OVAM. Dit jaar gaan we nog een stap verder met WAVE, dat staat voor Water Vision @ festivals.

Tijdens het festivalseizoen worden er elk weekend meerdere festivals en evenementen georganiseerd. Op deze festivals en evenementen zorgen duizenden festivalgangers en personeel voor heel wat verbruik van drinkwater via PET-flessen en productie van afvalwater door bijvoorbeeld toiletvoorzieningen, eettentjes, douche-faciliteiten, etc.  Door het project WAVE in te zetten willen wij duurzamer omgaan met drink– en afvalwater, materialen en energie.  Dit door verschillende acties in te zetten:

  • Douchewater hergebruiken om toiletten mee door te spoelen.
  • Terugwinnen van water en grondstoffen uit urine.
  • PET-flessen reduceren door herbruikbare drinkflessen of bekers in te zetten en verschillende aftakpunten aanbieden waar mensen gratis drinkwater kunnen halen. 
  • Nagaan wat het duurzaamst is: herbruikbare bekers laten ophalen en laten afwassen door een externe firma of wassen en spoelen ter plaatse.
  • ...

De meeste initiatieven zullen plaatsvinden in het ecologisch dorp (op het festivalterrein De Voute) dat ingericht zal worden voor het publiek tijdens Festival Dranouter 2018 en 2019. Daar zullen een aantal optimalisaties gedemonstreerd worden met als doel ervaringen op te doen om uiteindelijk water, energie en materialen te besparen en te recycleren.

Na afloop van dit project zal op basis van de opgedane ervaringen de optimale settings worden uitgerold naar het volledige festival en zullen we alle kennis en ervaringen maximaal delen met andere festivals. Op die manier willen wij een echt verschil kunnen maken in Vlaanderen.

Het houdt hier niet mee op. Binnenkort kondigen we nog meer toffe initiatieven aan die kaderen binnen WAVE...