We Care A Lot

Dranouter zegt ja aan iedereen en neen tegen grensoverschrijdend gedrag

Festivals. Dat is genieten, van muziek, van elkaar,  samen dansen, zingen en feesten. Een mooie tijd samen beleven. Festivals brengen mensen dichter bij mekaar. Het gevoel van verbondenheid is groot en er vormt zich een hechte en unieke community. Het is dan ook erg belangrijk dat elke bezoeker, medewerker of andere betrokkene zich veilig voelt en het festival in de beste omstandigheden kan beleven. 

We willen een plek zijn waar iedereen zich veilig, welkom en comfortabel voelt. Een plek waar niemand wordt blootgesteld aan discriminatie, kritiek of intimidatie. Elkeen moet zichzelf kunnen zijn. Op onze festivals is iedereen welkom ongeacht geslacht, gender, geaardheid, cultuur, religie, etniciteit of beperking. 
We sensibiliseren en informeren. Over alcohol en drugs, over seksualiteit, over mentaal welzijn, over gezondheid. Zeg neen tegen drugs, ja tegen veilige seks, drink voldoende water, kies voor het openbaar vervoer, smeer die zonnecrème. Loopt het toch mis, dan staan onze medewerkers en hulpdiensten ter beschikking. Op elk moment.
De wetgeving wordt gerespecteerd op de festivals. We verwachten verantwoordelijk gedrag van de festivalganger, onze medewerkers en artiesten.  ‘We Care A Lot’ is een verhaal van samen, van gedeelde verantwoordelijkheid. Zorg voor jezelf en je vrienden. Ga voor de beste versie van jezelf.  Wij engageren ons dat onze festivals gezond en veilig kunnen verlopen. 
Onze medewerkers zijn opgeleid, ze zijn waakzaam en kunnen gepast reageren waar nodig. Specialisten in verschillende domeinen staan ons bij, festivalgangers kunnen terecht bij een vertrouwenspersoon indien nodig.

We Care A Lot is een initiatief van CORE Festival, Extrema Outdoor, Festival Dranouter, Graspop Metal Meeting, Paradise City, Pukkelpop, Rock Werchter en Tomorrowland.

 

Proactieve campagne


Festival Dranouter is een veilig familiefestival, waar je festivalgangers van 0 t.e.m. 90 jaar tegenkomt. Jaarlijks mogen we 50.000 bezoekers ontvangen die hier komen genieten van een ontspannende muziekvakantie. Zo’n pak volk in combinatie met een pintje – het is een illusie om ervan uit te gaan dat er nog nooit iets gebeurd is wat eigenlijk niet door de beugel kan.
Festival Dranouter is een veilig en open minded festival, en dat willen we absoluut zo houden. Vandaar gaan we proactief aan de slag met een campagne tegen grensoverschrijdend gedrag, op vlak van alcohol- en druggebruik, op vlak van seksueel grensoverschrijdend gedrag en op vlak van respect in het algemeen. Hieronder lees je alle concrete stappen.
 

Image
We Care A Lot Festival Dranouter

TELEFONISCH MELDPUNT

Zo zet de organisatie zich specifiek in om seksueel grensoverschrijdend gedrag tegen te gaan. Extra verlichting op en rond het festivalterrein is een eerste stap. Daarnaast zijn er enkele chill zones te vinden op het festivalterrein. 

In de chill zones zijn extra festivalmedewerkers aanwezig die optreden als meldpunt. Opmerkelijk: de organisatie lanceert een telefoonnummer dat 24/7 bereikbaar is als algemeen meldpunt, bemand door een speciaal samengesteld intern kernteam van medewerkers. Wie het meldpunt wil bereiken, kan dat via dit nummer:

0479 073 755

 

Medewerkers voor veilig festival

Festivalgangers kunnen terecht bij onze vele medewerkers of bij ons eigen telefonisch meldpunt, over gelijk welke uitdaging of probleem. Dankzij ons telefonisch meldpunt (via het gsm-nummer 0479 073 755) kunnen ze anoniem hun verhaal doen. Indien gewenst door de festivalganger, zou er eventueel doorverwezen kunnen worden naar het Zorgcentrum na Seksueel Geweld.

Het spreekt voor zich dat we voor deze campagne kunnen rekenen op al onze medewerkers. Op onze agenda staan nog enkele infosessies en vormingen voor onze achterban. Zo zetten we maximaal in op sensibilisering, niet enkel bij publiek maar zeker ook bij vrijwilligers. Ons intern kernteam, dat o.a. het telefonisch meldpunt bemant, kreeg een vorming over deze thematiek. Kortom: onze vrijwilligers krijgen een duidelijke briefing over wat grensoverschrijdend gedrag is en welke stappen er al dan niet gezet moeten worden. Zo dragen we allemaal ons steentje bij aan een veilig festivalklimaat.

Allemaal anders, allemaal welkom, allemaal Dranouter

Het West-Vlaamse festival wil een open, verdraagzame omgeving blijven waar iedereen helemaal zichzelf kan zijn. De organisatie vraagt dit jaar uitdrukkelijk respect voor elke bezoeker, ongeacht gender, afkomst, overtuiging, seksualiteit… Dranoeter vzw neemt dan ook een charter op over respect & diversiteit in haar ticketvoorwaarden. Ook vind je voor het eerst genderneutrale toiletten terug op het festivalterrein.

Al vele jaren besteedt Festival Dranouter extra aandacht aan de toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Dit gebeurt in samenwerking met Inter en Goed! Thuiszorgwinkel. Verschillende aanpassingen die ooit op dit festival werden uitgeprobeerd, worden ondertussen ook op andere festivals en evenementen toegepast. Op het festival kunnen mensen met een beperking gebruik maken van o.a. volgende faciliteiten: een "tribune" van waarop rolstoelgebruikers de concerten goed kunnen zien, aangepast sanitair, een verzorgingstent met verzorgingsbed en tillift, de speciaal uitgeruste Plus Camping en ADL-tent, assistenten van Inter... 

Bar C met mocktails

Tot slot is ook bewustmaking op vlak van alcohol- en druggebruik een van de pijlers. Een frisse Guinness, Brugse Zot of Poperings Hommelbier of St. Bernardus, het kan allemaal op Festival Dranouter. Een pintje hoort erbij op Festival Dranouter, maar ludieke, muzikale slogans zullen festivalgangers eraan herinneren om alcohol- en druggebruik te matigen, om af en toe water te drinken, om alert te zijn voor spiking of om voor hun vrienden te zorgen als die een glaasje te veel op hebben. 

Naast de themabars i.s.m. brouwerijen Halve Maan, Kasteelbier, Leroy Breweries, John Martin en St. Bernardus, kunnen festivalgangers bij Bar C terecht voor een uitgebreid assortiment mocktails gemaakt met Fuze Tea en speciale varianten van Coca Cola. Een bewuste keuze van het festival om het aanbod aan niet-alcoholische dranken uit te breiden. Uiteraard zijn er op het festival ook andere alcoholvrije dranken te verkrijgen, zoals biologische tuinsappen, Jupiler 0,0%, koffie en thee...

Dank je wel aan jou, festivalbezoeker, om iedereen ongeacht gender, afkomst, overtuiging of seksualiteit te respecteren. Samen maken we van Festival Dranouter weer het hoogtepunt van onze zomer!